Terug naar overzicht

Wat is een verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring is een document dat door een verhuurder wordt afgegeven aan een (voormalige) huurder en bevat informatie over het huurgedrag van deze huurder. Dit document speelt een cruciale rol in het huurproces, vooral wanneer een huurder op zoek is naar een nieuwe woning. Maar wat houdt een verhuurdersverklaring precies in, en waarom is die verklaring zo belangrijk? Stad & Land legt het uit.

Wanneer is een verhuurdersverklaring nodig?

Een verhuurdersverklaring kan nodig zijn in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer een huurder zich moet inschrijven bij de gemeente, een hypotheekaanvraag doet, of wanneer de huurder aanspraak wil maken op bepaalde subsidies of regelingen.

Wat staat er in de verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring geeft een overzicht van de huurgeschiedenis van de huurder. Belangrijke elementen die in de verklaring worden opgenomen zijn:

 • Duur van de huurperiode: hoe lang heeft de huurder in de woning gewoond?
 • Huurbetaling: bevestiging van het feit of de huurder altijd op tijd de huur heeft betaald en of er ooit betalingsachterstanden zijn geweest.
 • Onderhoud van de woning: de verhuurder geeft aan hoe de huurder met de woning is omgegaan en of er sprake is geweest van schade door nalatigheid.
 • Gedrag en overlast: eventuele klachten over overlast of slecht gedrag worden hier genoemd.
 • Eindinspectie: bij vertrek wordt doorgaans een eindinspectie gedaan. In de verklaring kan worden vermeld of deze zonder problemen is verlopen.

Hoe een verhuurdersverklaring aanvragen?

Als huurder kunt u altijd een verhuurdersverklaring aanvragen bij uw huidige of uw vorige verhuurder. Doe dit wel op tijd, zodat u de verklaring bij uw nieuwe huuraanvraag kunt laten zien. Sommige verhuurders hebben een standaardformulier dat ingevuld kan worden, terwijl anderen een brief schrijven met de benodigde informatie.

Wat doen bij een negatieve verklaring?

Een negatieve verhuurdersverklaring kan een obstakel vormen bij het vinden van een nieuwe woning. Het is dan belangrijk om open en eerlijk te zijn naar een mogelijke nieuwe verhuurder en eventuele negatieve punten toe te lichten. Soms kunnen referenties van andere vertrouwde personen of instanties helpen om het vertrouwen over uw huurverleden te herstellen.

Meer informatie?

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen met een verhuurdersverklaring of het aanvragen daarvan? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar 010 452 66 66, stuur een e-mail naar info@stadenland.nl of vul het contactformulier in.

  WAARMEE KUNNEN WIJ U HELPEN?

  Heeft u vragen, wilt u meer informatie of kunnen wij direct aan de slag? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.


  010 – 452 666 6
  info@stadenland.nl
  afspraak maken