Terug naar overzicht

Voor- en nadelen van versneld hypotheek aflossen

Is uw hypotheek versneld aflossen wel zo handig?

Als woningeigenaar moet u soms belangrijke beslissingen nemen. Eén van de vraagstukken die de revue kunnen passeren, is het versneld aflossen op uw hypotheek. De vraag is of dat wel zo handig is? Uw hypotheek versneld aflossen heeft natuurlijk zijn voordelen. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Stad en Land makelaars vertelt u er hieronder meer over.

Waarom uw hypotheek versneld aflossen?

We kunnen u een aantal redenen geven waarom u kunt overwegen om uw hypotheek versneld af te lossen. Zo kan het u helpen om de totale kosten van uw hypotheek omlaag te brengen. U betaalt namelijk steeds minder rente gedurende de looptijd van uw lening. Daarnaast kan versneld aflossen u het gevoel geven van meer financiële zekerheid en vrijheid. En tot slot kan het versneld hypotheek aflossen u nieuwe financiële mogelijkheden geven. U heeft dan zonder de last van een hypotheekschuld meer geld over om te sparen of in investeren in iets anders.

Wat doen om versneld uw hypotheek af te lossen?

Voor het versneld aflossen van uw hypotheek kunt u het volgende doen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 • Bepaal uw financiële situatie: voordat u start met aflossen, moet u op de hoogte zijn van uw huidige financiële situatie. Hoeveel geld heeft u elke maand te besteden? Heeft u een buffer om onvoorziene uitgaven op te vangen?
 • Wat zijn de voorwaarden van uw hypotheek? Niet alle hypotheken staan vervroegd aflossen toe. Zijn er beperkingen of boetes verbonden aan vervroegd aflossen?
 • Maak een plan voor aflossing: stel een realistisch plan voor aflossing op dat past bij uw financiële doelen. Hoeveel kunt u bijvoorbeeld elke maand extra aflossen en hoe lang wilt u erover doen?
 • Bespreek uw plannen met uw hypotheekadviseur: wat is de procedure voor vervroegde aflossing. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Eventuele nadelen van versneld aflossen

Hoewel versneld aflossen in theorie aantrekkelijk kan zijn, zijn er enkele praktische nadelen die u in de gaten moet houden. Zijn er bijvoorbeeld boetes of extra kosten verbonden aan het versneld aflossen van uw hypotheek? Is het voor u niet voordeliger om extra geld te investeren in rendabele (vastgoed)projecten in plaats van snel aflossen? Vergeet namelijk niet dat u opnieuw een hypotheek moet afsluiten als u op een later moment alsnog geld nodig hebt. Want voor een hypotheek geldt nu eenmaal: afgelost is afgelost!

Contact voor hypotheekadvies?

Het versneld aflossen van uw hypotheek is een beslissing die u niet ondoordacht moet nemen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en rekening te houden met uw persoonlijke situatie. Besluit u tot versneld aflossen over te gaan, dan is het belangrijk om een realistisch aflosplan te maken en de juiste procedure te volgen. Klik op de link voor meer informatie over een hypotheekadvies op maat. U kunt voor meer informatie ook contact met ons opnemen via 010 452 66 66 of het contactformulier invullen.

  WAARMEE KUNNEN WIJ U HELPEN?

  Heeft u vragen, wilt u meer informatie of kunnen wij direct aan de slag? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.


  010 – 452 666 6
  info@stadenland.nl
  afspraak maken