Terug naar overzicht

Energielabels, hoe zit dat?

Een energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Daarnaast laat het ook zien wat u kunt doen om te verduurzamen. Dit label met kleurtjes, letters en cijfers kan financieel dus een grote impact hebben wanneer u een woning koopt. En geeft huurders belangrijke informatie over de energiezuinigheid van hun toekomstige huurhuis. In dit blog vertelt Stad en Land u meer over dit cruciale label voor woningen en appartementen.

Energielabel woning verplicht

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Alleen bij een aantal uitzonderingen, zoals beschermde monumenten, is het niet vereist. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of een geldig energielabel aanwezig is bij deze transacties. Het is dus de moeite waard om u erin te verdiepen. Voor het milieu én uw portemonnee. Lees hier meer over het verkrijgen van een energielabel.

Wat vertelt een energielabel u over een woning?

Een energielabel voor woningen geeft u als (toekomstige) huiseigenaar of huurder een beter inzicht in de energiezuinigheid van een huis. Zo vertelt het u meer over:

 1. Energieverbruik: het label geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt. Een A++++-label staat voor de meest energiezuinige woningen, terwijl G het minst zuinig is.
 2. Verbetermogelijkheden: het label wijst op manieren om de woning energiezuiniger te maken, zoals isolatie of zonnepanelen.
 3. Geschiktheid voor gasvrij wonen: het vertelt of de woning geschikt is om over te stappen op een elektrische warmtepomp of warmtenet en of er extra isolatie nodig is.
 4. Isolatieniveau: het label geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd, met streefwaarden voor optimale isolatie.

Kopen en huren woning wordt eerlijker

Niet alleen de koopprijs of huurprijs van een huis bepaalt hoe duur het is. U betaalt elke maand energiekosten en als die erg hoog zijn, kunnen de woonlasten ondanks die aantrekkelijke aanschafprijs of huurprijs toch hoog zijn. We kunnen dan ook zeggen dat een laag energielabel leidt tot een hoge energierekening en andersom. Een energielabel maakt het dan ook duidelijk wat een woning echt waard is en wat er nodig is om hem energiezuiniger te maken. Dat maakt het kopen of huren van een woning eerlijker, omdat het inzicht geeft in de werkelijke woonlasten.

Contact opnemen met Stad & Land

Bij Stad & Land kunnen we u helpen bij zowel het kopen, verkopen als verhuren van een woning. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via 010 – 452 666 6 of vul het contactformulier in.

  WAARMEE KUNNEN WIJ U HELPEN?

  Heeft u vragen, wilt u meer informatie of kunnen wij direct aan de slag? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.


  010 – 452 666 6
  info@stadenland.nl
  afspraak maken