Wat moet ik doen als ik een woning wil kopen?

Het kopen van een woning is een mooi vooruitzicht, maar kan ook spannend en ingewikkeld zijn. Bij het kopen van een woning komen allerlei verschillende zaken kijken. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren en zorgvuldig te werk te gaan. Stad & Land vertelt je in het kort de stappen die genomen moeten worden bij het kopen van een huis. 

Bepaal je woonwensen

Als eerst is het belangrijk dat je heel duidelijk voor ogen hebt hoe je toekomstige woning eruit ziet en welke woonwensen daarbij horen. Waar moet je vooraf over nadenken? Waar staat je droom woning, welke woonplaats en regio spreken je aan? Wellicht een voorkeur voor een specifieke stad of dorp? Wat voor woning wil je kopen, een appartement of eengezinswoning? Hoeveel ruimte heb ik nodig, liever een grote slaapkamer of woonkamer? Vind je het belangrijk dat de woning een buitenruimte heeft en zou je dan een ruime tuin willen of is een balkon of dakterras ook goed? Zorg dat je deze punten duidelijk voor ogen hebt. Zo kan je tijdens de zoektocht gemakkelijk keuzes maken of een woning wel of niet geschikt is.

Woning kopen: De financiën

Naast de woonwensen is ook het financiële plaatje belangrijk voordat de woning zoektocht kan beginnen. Financieel advies inwinnen is daarom een goed idee. Wat kun je en wil je lenen van de bank? Hoe hoog mag de hypotheek zijn en hoeveel mag de woning kosten. Advies in winnen kan bij een adviseur van je eigen bank of bij een onafhankelijk financieel adviseur. Een afhankelijke adviseur van de bank zal je advies geven op basis van hun eigen producten en diensten die door de bank zelf worden aangeboden. Onafhankelijke adviseurs kunnen putten uit alle producten en diensten van verschillende aanbieders. In het aanbod gaan zij altijd op zoek naar de oplossing die het beste bij jouw wensen en mogelijkheden past..

Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Nu de financiële mogelijkheden bekend zijn, kun je actief op zoek naar een woning. Dit kun je zelf doen door een rondje te rijden door jou favoriete buurt of de website van Funda goed in de gaten te houden. Door de markt waar we ons nu in bevinden met veel vraag en weinig aanbod kan het soms lastig zijn om aan je droomhuis te komen. Wij raden je dan aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar kan je begeleiden bij het aankoopproces en je wijzen op belangrijke aspecten bij bijvoorbeeld de bezichtigingen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je voeren.

Hulp nodig bij het aankoopproces? Stad & Land helpt u graag!

Heb jij al je woonwensen al op een rijtje gezet en ben je opzoek naar een onafhankelijk adviseur of een aankoopmakelaar? Stad & Land helpt en begeleid je graag met het vooronderzoek en op de meest cruciale momenten in het aankoopproces. Voor alle voordelen kijk op onze aankoop pagina NVM Aankoopmakelaar.

Recommended Posts